Komisyon Kuruldu

TRT Haber kanalında yayınlanan haberde, Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Adalet bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Türkiye Mahalli İdareler Birliği temsilcilerinin katılımıyla kurulan komisyonun Türkiye’nin “sahipsiz hayvan sorununa” çözüm üretmek için çalışmalara başlandığını duyurulmuştur. Aynı zamanda haber içeriğinde “Bir köpekten 10 yılık süre zarfında 66 bin köpeğin ürediği, kısırlaştırılacak olan sokak hayvanı sayısının 1,2 milyon olduğu ve bu çalışmalar için belediyelere 2,3 milyon TL kaynak ayrıldığı, 2 yıllık sürede kontrol altına alabilecek bir plan olduğu, bakımevi açma yükümlülüğünü yerine getirmeyen belediyelere hukuki takip başlatılacağı ve barınaklarda sadece gönüllü personel çalıştırılacağı kararlarının alınmış olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz.

66 Bin Rakamı Doğru Değil 

Paylaşılan verilerden bir köpekten 10 yıllık süre zarfında 66 bin köpeğin ürediğini varsaymak ütopyadır ve gerçek hayatta bu durumun vücut bulması imkânsızdır. Çünkü sahipsiz köpeklerde bir batında doğan yavrulardan, üreme çağına gelme şansını yakalayan yavru sayısı 1-2’ yi geçmemektedir. Dolayısıyla 66 bin rakamı gerçeklerle bağdaşmamaktadır.

1.2 Milyon Kısırlaştırılacak Köpek Tahmini Mesnetsiz 

İki yıllık süre zarfında kısırlaştırılacak hayvan sayısının 1,2 milyon olduğu ifade edilmektedir. Bu rakamın ise bilimsel bir dayanağı yoktur. Çünkü sahipsiz hayvan nüfusu konusunda ülkemizde yapılan sahaya yönelik, mesnetleri sağlam bir çalışma yoktur. Bu rakama nasıl ulaşıldığı, bilginin kaynağının ne olduğu bizler tarafından merak edilmektedir. Komisyondan bu yönde açıklama bekliyoruz.

2.3 Milyon TL  Ödenek Çok Az

Belediyelere ayrılacak olan kaynağın 2,3 milyon olduğu bilgisi paylaşılmıştır. 7332 sayılı kanuna göre büyükşehir belediyeleri bir önceki yıl gerçekleşen bütçenin %0,3 kadar ödenek ayırmak zorundadır. 2023 yılında İstanbul BB 130 milyon, İzmir BB 37,5 milyon, Ankara BB 51 milyon TL ayırması gerekmektedir. Özel sektörde bir köpeğin kısırlaştırılıp, mikrochiple işaretlenmesi, paraziter ilac uygulaması ve kuduz aşısının yapılması yaklaşık 2.000 TL, kamuda ise belediyeden belediyeye değişmekle birlikte 1.000 – 1.500 TL arasındadır. Haber de geçen 1,2 milyon TL kaynak, kısırlaştırılması planlanan 1,2 milyon köpek için yetersizdir. Köpek başına 2 TL’ den azdır ve işin ciddiyetine yakışmamaktadır. 2,3 milyon TL rakamının sehven telaffuz edildiğini tahmin ediyoruz.

Gönüllülük Esasları Belirlenmeli

Bakımevlerinde gönüllülerin çalışacağı konusu ise tam bir muammadır. Komisyon rakamlarını doğru olduğunu kabul etsek bile, bir gönüllünün 50 köpeğe baktığını varsaysak, 24 bin gönüllü çalışan ihtiyacı nasıl ve nereden karşılanacak bilmek isteriz. Ayrıca bu tehlikeli işlerde çalışanların iş kazası ile meslek hastalıklarına karşı nasıl korunacağı, sigorta yapılıp yapılmayacağı ve sürekliliğin nasıl sağlanacağı gibi sorular da cevap beklemektedir.

Bugüne Kadar Neden Yaptırım Uygulanmadı? 

Bakımevi açmakla yükümlü olan belediyelerin görevlerini yerine getirmediğinde hukuki takip başlatılacağı belirtilmektedir. Bildiğimiz kadarıyla 5199 sayılı kanun da bununla ilgili bir müeyyide bulunmamaktadır ve 7332 sayılı kanunla bir müeyyide getirilmemiştir. Kısacası bu iki kanunda bu konuda yaptırım uygulanacağına dair madde yoktur. Akla gelen ihtimal başka kanunlardan yola çıkılarak yaptırım uygulanacağı yönündedir. 5199 sayılı kanun 2004 yılında çıkarılmış ve bu görev tüm yerel yönetimlere verilmişken, hiç çalışma göstermeyen bin küsur belediyeye (beldeler dâhil) bunca yıldır neden hukuki takip başlatılmadığı bizler için merak konusu olmuştur.

BVHD Olarak Desteğe Hazırız 

Konu hakkında çalışmalar yürüten herkesin emeğine saygı duyuyor ve takdirle karşılıyoruz. Ancak yapılan çalışmalarda, ayakları yere basmayan, mesnetsiz kararlar alındığını gördükçe, sahipsiz hayvan sorunu çözümüne daha çok uzak olduğumuzu anlıyor ve üzülüyoruz. Problemlerin çözümü için Belediye Veteriner Hekimler Derneği olarak, talep geldiği taktirde bilgi ve tecrübelerimizi paylaşmaya hazır olduğumuzu ayrıca belirtmek isteriz.

BVHD

14 Ara 2022, 11:59