İnebolu İlçe Hıfzıssıha Kurulu 02 Nisan 2021 yılında aldığı kararla sahipsiz hayvanların beslenmesi için oluşturulan 12 adet odağın dışında sokak hayvanlarına yemek verilmesini yasaklamıştır.Hıfzıssıha Kurulu yerinde bir karar almıştır.

Rastgele yerlerde yapılan kontrolsüz besleme faaliyetleri; yerlesim yerlerinde haşere ve bakteri uremelerine neden olmakta, hem hayvanların, hem insanların, hem de çevrenin sağlığını olumsuz etkilemektedir.

Ayrıca halk sağlığını riske atan hastane, poliklinik, restorant, okul, askeri kışla, çocuk parkları gibi alanlarda da besleme yapılmaması, tüm ülkede bu gibi yanlış uygulamaların biran önce kontrol altına alınması gerekmektedir.

Hayvan Sagligi ve Hakları, Çevre Sağlığı ile Veteriner Halk Sağlığı konularında ehil olmayan tarafların baskıları ile alınan gayri bilimsel kararlardan biran önce dönülmesi gerekmektedir.

ABC Gazetesi internet haberinde paylaşılan görselleri ise tamamen ajitasyon amaçlı olduğu anlaşılmaktadır. Görseldeki hasta hayvanların görüntüleri beslenme yetersizliği gibi bir nedenden ziyade bulasici paraziterlere bağlı hastalıklarda karşılaştığımız tabloyu akla getirmektedir.

 

ABC Gazetesinde yayınlanan fotoğraflar
ABC Gazetesinde yayınlanan fotoğraflar

Bilindiği üzere Karadeniz bölgesinde bulunan İnebolu Kastamonu ya bağlı küçük bir ilçe. Kastamonu büyükşehir statüsü olmayan bir il. Bütün bakış açısı bu temele dayanmalidir. Buna göre

1. Kanuna göre beslenme odakları belediyeler tarafından kurulur. Belediye 12 odak kurmuştur

2. İnebolu büyükşehir olmadığı için köylere il özel idaresi bakar.

3. İlçe belediye sadece mücavir alandan sorumludur.

4. İlçe mücavir alan 9.5 km2 dır.
0.79 km2 alana 1 beslenme odağı düşmektedir. Yani hayvanlar maksimum birkaç yüz metre yol yürüyerek ulaşabilir.

5. 81 köy (77 degil) il özel idarenin sorumluluğu kapsamındadır.

6. Alan 600 km2 degil 301 km2 dır . Buna ilçe mücavir alanda (9.5 km2) dahildir.

7. İlcenin toplam nüfusu 22 bine yakın ve yaklaşık yarısı köylerde yaşıyor. Tahmini sokak hayvanı ilçe merkezinde 1000 civarındadır. Yani 80 civarında sokak hayvanina bir beslenme odağı düşmektedir

8. Son yapılan kanun değişikliği (ki bu değişiklikler hayvanseverlerin baskısı ile gündem olmuştur) 25.000 altında nüfusu olan belediyelerin bakımevi açma sorumluluğu yoktur.

Elestriler hayvanların kısırlaştırılmamasiı ise bunu valiliğe ve özel idareye bildirebilirsiniz. Çünkü köylerden onlar sorumludur. İlçe belediyesi nüfusundan dolayı belediye bakimevi açmıyorsa elestrinizi TBMM ye yapmalısınız Çünkü kanunu vekiller çıkartır.

Besleme odakları sayısının az olduğunu düşünüyorsanız verileri dogru kaynaklardan alarak iddialarinizi güçlendirebilirsiniz.

Önce doğru bilgi sahibi olup, elestri oklarını doğru tarafa yönlendirmek erdem sahibi olmak demektir

İnebolu Kaymakamlığı ile Hıfzıssıhha Kurulunu aldıkları bu doğru kararlardan dolayı kutluyor uygulamayı sonuna kadar destekliyoruz