24/11/2022 tarihinde Ankara Mamak ilçesinde yapılan uygulama ve çıkan olayla ilgili olarak basında ve sosyal medyada yapılan yorum ve paylaşımlar maalesef doğruları yansıtmamaktadır.

Belediyenin “24.11.2022 tarihinde saat 08.22’de çözüm merkezimize gelen ihbarla Doğukent Caddesi’nde bir aracın çarpması ile kanlar içinde kalarak hayatını kaybeden bir sokak köpeği, yapılan ihbar üzerine Veteriner Müdürlüğü görevlileri tarafından araca alınmıştır. Ege Mahallesi’nde saldırgan köpeklerle ilgili yapılan başka bir ihbar üzerine, Veteriner Müdürlüğü görevlilerinin köpekleri aynı araca alması esnasında bir şahıs, kaza sonucu ölen köpekle ve diğer köpeklerle ilgili tepki göstermiştir. Çalışmalar esnasında Veteriner Müdürlüğü’nün görevini yapmasına engel olmak isteyen görevlilere saldıran ve yalan haber yayan şahıs hakkında yasal işlemler başlatılmıştır” açıklamasından da anlaşılacağı gibi;

köpeklerin darp edilerek öldürüldüğü, kanun dışı toplandığı, katliam yapıldığı gibi paylaşımlar ve veteriner hekimler üzerinden götürülen karalama kampanyası gerçeklerle bağdaşmamaktadır.

Bir trafik kazası ihbarına giden ekip ölmüş olan köpeği aldıktan sonra, bölgeden gelen çok sayıda köpek saldırısı ihbarlarına istinaden çalışma yapmaya devam etmişlerdir. Böyle durumlarda halkın sağlığını ve güvenliğini sağlamak yerel yönetimlerin görevidir. Bu görevi icra ederken karar verici meslek veteriner hekimlerdir. Baronun hayvan hakları komisyonu başkanının ifade ettiği gibi “küpeli köpekler hiçbir şekilde alınamaz, yasaya aykırıdır” beyanı da doğruluktan uzaktır. Uygulama yönetmeliği Madde 7/e uyarınca gerekli tedbir ve önlemleri almak ve konu hakkında karar vermek yetkisi Veteriner Hekimlere verilmiştir. Mevzuatın hiçbir noktasında küpeli hayvanlar kapsam dışı ya da veteriner hekim müdahalesi dışındadır diye belirtmediği gibi, küpelenmiş, işaretlenmiş, kısırlaştırılmış ve sokağa geri salınmış köpeklerin çevreye, diğer canlılara ve halka zarar vermeyeceğini iddia etmek de bir o kadar mantık dışıdır.

Rehabilitasyondan geçmiş ve alındığı ortama bırakılmış olan hayvanların, hasta olması, zoonoz enfeksiyonlara yakalanması veya diğer canlılara zarar vermesi ihtimalleri her daim mümkündür. Şikayetlerin doğruluğunu değerlendirmek de veteriner hekimlerin görevi ve yetkisindedir. Yetki kullanılırken, yerinde yada bakımevine tekrar alınarak yapılması da yine veteriner hekimlerin vereceği karardır. Yapılan değerlendirmeler sonucuna göre işlemler gerçekleştirilir. Bu uygulamaların da tümü 5199 sayılı kanun ve Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği doğrultusunda yapılır.

 

Mamak da hayvanın sokaktan alındığı anda sosyal medyaya verilen görüntüler ve daha sonrasında kamu aracından hayvanların zorla indirilmesi, direnç gösterilmesi, meslektaşımıza hakaretler edilmesi, onların üzerlerine saldırılması gibi davranışlar suç teşkil etmekte olup asla kabul görmemesi gerekmektedir. Görevlerini yapan meslektaşlarımızın içinde bulunduğu kamu araçlarını takip ederek,(bizlere göre) bir nevi taciz durumu oluşturmak, bir trafik kazasının gerçekleşmesine neden olabilir, vatandaşlarımız da zarar görebilir. Elim bir olayın yaşanmaması tek tesellimizdir.

Olayların büyümesi üzerine Küpeli hayvanların alınamayacağı iddiasıyla şikayetçi olan insanlardan, meslektaşlarımız da şikayetçi olmuşlardır. Çünkü kendilerine yapılan hakaret, küfür, engelleme, karalama suçları cezasız kalmamalıdır.

Diğer yandan kamunun görevi ve yetkisi dahilinde, bünyesine yada aracına aldığı ölü hayvanların ehil olmayan, sıradan vatandaşlara teslim edilmesi söz konusu değildir. Hayvanların nekropsi işlemleri yalnızca veteriner hekimlerce, bertaraf edilmesi ise veteriner hekimlerin gözetiminde yapılır. Mahkeme kararı olmadığı sürece rastgele insanların ölü hayvanları almaya kalkışması, taşıması veya bertaraf etmesi çevre ve halk sağlığı açısından büyük risk oluşturur, aynı zamanda da yasal değildir.

Vatandaşlarımızın yasal olmadığını düşündükleri uygulamalarda gerekli bilgileri Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü teşkilatına, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine Emniyet teşkilatına bildirmeleri, gerekirse mahkemeye başvurmaları gerekmektedir. Benzeri olaylarda ilgili birimlere bildirmeyerek, kendi başlarına müdahale etmeleri ancak kaos yaratır. Böyle davranışlar sadece toplumda kutuplaşma, nefret ve olumsuz algı oluşturmaktan başka bir amaca hizmet etmez. Vatandaşlarımızı akıllara kötü niyet düşüncesi getirmemeleri ve kendilerini zor duruma sokmamaları için daha dikkatli olmaya davet ediyoruz.

 

Belediye Veteriner Hekimler Derneği  adına

Sinan OKÇUOĞLU